Keittiö remontti

 

Remontin aika

Asumme vanhempieni rakentamassa omakotitalossa, jossa myös itse asuin nuorena tyttönä.  Kotoa astuin aikuisuuteen 20- vuotiaana, jolloin muutin kotoa avioiduttuani.  Toki asuimme tuolloin samalla paikkakunnalla, joten ”kotona” tuli käytyä tosi paljon. Ensimmäinen lapseni oppi kävelemään mummolassa papan avustamana.  

Vanhat tiskialtaat ja vanhaa seinää

Lapsuus koti on rakennettu 1968 ja muutimme uuteen kotiin kerrostalosta.  Muistan tuon muuttopäivän kuitenkin vieläkin erittäin hyvin.  Siihen aikaan olin koulussa ja koulua käytiin silloin myös lauantaisin.  Minua odotettiin, että lampsin koulusta kotiin ja viimeinkin pääsisin uuteen ihan omaan kotiin.  Muuttopäivä oli 30.11. ja seuraavana aamuna sainkin avata ensimmäisen joulukalenteri luukun.

Oma huone!

Sain uudessa kodissamme oman huoneen ja niin myös veljeni, joka oli minua 6 vuotta nuorempi.  Ensimmäinen yö omassa huoneessa oli hienoa, joskin heräsin jossain vaiheessa yöllä, kun veljeni hiipi viereeni, koska häntä pelotti.  No aikaa myöten myös veljeni tottui nukkumaan omassa huoneessaan. 

Talomme ei ollut hirveän iso, mutta kuitenkin kolme makuuhuonetta, keittiö, tosi iso olohuone, wc, vaatehuoneeseen oli kulku minun huoneeni kautta, sisätilassa oli ns. kylmähuone, jossa säilytettiin säilykkeitä, mehuja, perunoita jne. Vielä tietysti sauna ja iso pesuhuone, sekä niin sanottu tekninen tila ja autotalli.  Oli siinä meidän perheellemme ihan riittävästi tilaa.  Vuosien kuluessa kodissa tehtiin joitakin pieniä remontteja, mutta mitään suuria ei kuitenkaan ole tehty.  Keittiöön vanhempani vaihtoivat joitain kalusteita, ja keittiölattian materiaalia, muissa huoneissa lähinnä maalattiin. 


Vaikeita päätöksiä

Vuosien saatossa isäni kuoltua, teimme veljeni kanssa päätöksen, että koska hän ei halunnut ottaa taloa huoltoonsa, minä lunastin vielä äitini eläessä hänen suostumuksellaan talon omakseni.  Asuin tuolloin vielä Tampereella.  Äitini asui hoivakodissa ja talo oli tyhjillään kymmenisen vuotta.  Kävimme aina, viikonloppuisin paikkakunnalla, että äitini pääsisi mahdollisimman paljon kotiin viettämään aikaa.  Lomat olivatkin hänelle tosi kivaa aikaa, silloin hänelläkin oli lomaa. 

Noiden vuosien aikana talossa teimme saunatilojen remontin sekä poistimme kylmähuoneen ja yhdistimme tilan wc-tiloihin, jolloin saimme kylmähuoneesta ns. pyykkitilan ja samalla suuremman wc-tilan.  Vähän maalausta ja pieniä korjauksia.  Keittiötiloissa emme tehneet mitään.  Nyt kun olemme muuttaneet taloon asumaan ehkä lopullisesti, päätimme että nyt tai ei koskaan on aika tehdä hiukan uudistuksia ja päätimme aloittaa keittiöstä.


Keittiötilojen purku

Pystykaappien purku 
Päätimme, että teemme keittiöremontin itse.  Ostamme Ikeasta kaapit ja asennamme ne itse.  Maalaisimme seinät ja tarpeen tullen vaihtaisimme seinälevyt sekä irrotamme lattiasta vanhan vinyylimaton. 
Ensimmäisenä tyhjensimme kaapit ja niissähän olikin tavaraa.  Pakkasimme ne laatikoihin ja olen yrittänyt jotenkin päästä osasta edes eroon, koska muuttomme yhteydessä toin myös omia astioita talon kaappeihin ja siellä ennestään olevien seuraksi.  Ihme ja kumma, että yleensä hyllyt ovat kestäneet kaiken niiden astioiden painon.



Kaappien jälkeen oli lattian vuoro.  Sieltä paljastuikin, että lattiassa oli kaksi mattoa päällekkäin.  Alkuperäisen päälle oli vain liimattu uusi matto.  Noin sitä vain unohtuu asiat, oli hauska katsoa päällimmäisen maton alle ja todeta, että tuoko oli se alkuperäinen matto.  Se olikin ruskea ja silloin oli keittiönkaappien väri keltainen.  Kaappien ovet olivat nyt valkoiset ja lattiamattokin vaalea.  

Totesimme, että emme saa mattoja irti lastulevystä, johon ne oli liimattu vaan joudumme purkamaan koko lattian.  Lattian purku oli kovaa hommaa, koska lastulevyt olivat nauloilla kiinni aluspuissa ja niitä nauloja oli ”tuhottomasti”. Ja naulat eivät todellakaan olleet mitään pikkunauloja vaan kuten isäni olisi sanonut, että niitä kuustuumaisia.   Menihän siinä aikaa, mutta viimein työ oli tehty ja kaikki purkujätteet oli kuljetettu jätelaitokseen. 


Lattialevyt saatu vihdoinkin irti,
eristeenä purua, joka oli kuivaa ja irtonaista.


Viisas päätös

Tässä vaiheessa päätimme pyytää tarjouksen alan ammattilaisilta keittiökaappien osalta.  Ehkä emme ihan luottaneet itseemme, vaikka aluksi olimme tiukasti sitä mieltä


Osa seinästä oli pakko purkaa
Suojavarusteet

                                                          
Aloitimme seinien korjauksen, pakkelin ja maalin kanssa, mutta aika pian kävi selväksi, että toinen seinä piti purkaa ja uusia siihen seinälevyt.  Toinen puoli oli ihan ok.  Seinänkin purku oli työlästä, koska seinän takana risteili sähköjohtoja ja niitä piti varoa ja katsoa ettei sahalla osu niihin.  Vesi putket olivat myös siinä tiellä.  Ennen pitkään sekin homma oli hoidettu.


Uutta seinää ja lattiaa

Sitten vain uusia levyjä ostamaan niin lattiaan kuin seinäänkin.  Koska entinen oli tehty lastulevystä, päätimme että myös uusi lattia ja seinä tulevat lastulevystä.  Lattia levyjen asennus sujuikin yllättävän hyvin, vaikka huone ei ole ihan symmetrisen kokoinen vaan hiukan noin ja noin.  Sitten seinälevyjen asennus.  Tässä me onnistuimme oikeastaan aika hyvin.  No minun panos oli lähinnä mittanauhan pitelyä ja levyjen kantoa ulkoa jossa sahaus tapahtui.


Uudet lattialevyt ja oik. uutta seinää

Sähkömiehet olivat käyneet ennen levyjen asennusta ja tehneet sähkötyöt eli vaihtaneet sähkörasioiden paikkoja niin, että uudet koneet ja laitteet toimivat.  Seinälevyihin pitikin tehdä reikiä ja niiden mittaamiseen menikin aikaa.  Hyvin kaikki kuitenkin sujui.   Tämän jälkeen aloitimme maalauksen kuin uudestaan, pohjamaalit ja sitten viimein maali, jonka värin olimme valinneet hyvissä ajoin. 


Katon ja lattian katon asennusta




Keittiön kattoon olimme valinneet kattopaneelit ja asennus sujui vauhdikkaasti.  Nyt katto hohtaa raikkautta ja puhtautta.  Vanhat kattolevyt jätettiin uuden alle, turha niitä oli sieltä irrottaa. 





Laminaatit kävimme ostamassa 18.10. joka onkin edesmenneen veljeni syntymäpäivä.  Kävimme viemässä hänen haudalleen kynttilän, siellä hän on samassa haudassa isän ja äidin kanssa. Lattialaminaattien valintaa olimme tehneet useamman viikon.  Ja lattian asennukseen saimme jälleen kuten katonkin asennukseen serkkuni miehen, jolla oli ehkä vähän enemmän kokemusta asiasta kuin meillä. 

 

Lattian asennukseen ei mennyt kuin pari päivää ja siinä se sitten oli.  Sen jälkeen vain odottamaan milloin uudet kaapit tulevat.


Valmis lattia, matto laitettiin suojaamaan uutta lattiaa


Kaappien asentaja oli taitava ja asiansa osaava ammattilainen, häneltä kyllä homma sujui.  Emme olisi itse saaneet tuollaista jälkeä aikaiseksi, vaikka ensin olimme itse kaappeja asentamassa.  Hyvä ettemme ruvenneet siihen hommaan.


Työtasoon tuli betonia jäljittelevä päällys





Niinpä uusi keittiömme valmistui lokakuun lopulla ja kyllä näytti kivalta.  Työtasoja tuli enemmän kuin entisessä keittiössä, ja koska tarvitsen työssäni vielä jonkin aikaa ainakin työtilaa, nyt sitä tuntui riittävän.  Valot olivat nykyaikaisia ja keittotaso ja uuni kiiltelivät uututtaan.  Välitilan levy on ohuen ohutta metallia.


Työtaso

Kaappien vetimet ovat mustat, samoin liesituuletin sekä keittiönhana.  Ikkunan alle tehtiin lisätyötaso johon jätimme tarkoituksella välin, siihen tulee korkea työtuoli tai käyttää työtilana joten työtila tuplaantui edelliseen verrattuna. Siihen voi halutessaan joskus vaikka asentaa kaapin, mutta katsoimme näin olevan parempi.

Kaappitilaa tuli tosi paljon ja erilaisilla ratkaisuilla saimme hyvät säilytystilat.  Jauhokaappi, maustekaappi, isot vetolaatikot sekä ihan ihka tavallisiakin kaappeja tuli.

Pitkän työtilan yläpuoliset kaapit eivät ole kattoon asti, vaan katon ja kaappien väliin jäi tila, jonne saan esim. kokkikirjaston sekä valot jne. Joku voisi väittää, että tila kerää pölyä no sanonpa siihen, että pölyt voi pyyhkiä kuten kaikilta kodin pinnoilta. Mikrolle tuli oma tila tason yläpuolelle.

Hintaa tälle keittiöremontille tuli noin 9 tuhatta euroa ja astianpesu-kone on vielä hankkimatta.  Samoin ne kattolistat sekä kahvinurkkaan tulee hyllyt. Eli ei ihan hirveän hintaista, mutta ehkä joku voi päästä halvemmallakin.  Vanhan talon remonteissa tulee aina yllätyksiä, joihin ei voi edes varautua.

Remontti aloitettiin elokuun loppupuolella ja valmistui lokakuun loppuun mennessä.  Ruokaa tein grillillä ja opinkin paljon uusia niksejä ruuan valmistukseen.


Jäikö jotain tekemättä ?

Surukseni katto- ja lattialistoja ei ole vieläkään laitettu.  Yli vuosi on kulunut remontista.  Eli johtopäätös remontista on, että ehkäpä kannattaisi myös kaikki tehtävät antaa ammattilaisten hoitoon, niin aikanakin ne tulisivat tehtyä.  

Astianpesukonettakaan ei vielä ole, mutta tänään 30.1.2023 on soitettu putkimiehelle joka tulee katsomaan ja asentamaan koneen paikoilleen.




 


                                                                                                     


                           
                   



                                                                                                



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raatteen tie

Vanhassa vara parempi